Kad su Hrvati pošli na svoje prvo službeno hodočašće u Lurd 1908.g., vidjeli su špilju u kojoj se pedeset godina prije ukazala Bezgrešna Djevica Marija. Tamo su ostavili trobojnicu svoje zemaljske domovine Hrvatske, a vratili su se s nadom u srcu , što je gotovo svaki pobožni hodočasnik tamo osjeti, da Hrvati imaju svoje mjesto  i svoju vječnu Domovinu na Nebu.
Biskup Juraj Carić  počiva u svom grobu ovdje u Marijinom svetištu. Htio je ovdje čekati uskrsnuće, pod okriljem Bezgrešne, kako mu piše na grobu. On je u tom svetom pohodu Hrvata u Lourd na osobiti način osjetio ljepotu i snagu tog svetišta, pa ga je na neki način htio prenijeti u Hrvatsku. Toliki su u Hrvatskoj  na različite načine iskazivali štovanje lurdskoj Djevici- spomenimo samo velebnu crkvu na Žabici u Rijeci – a on je našao jednu prirodnu špilju i okoliš koji mu je na osobit način sličio onom u Lurdu i tu je započeo ovo svetište.
Bit će uskoro sto godina da ovdje, baš kao i na tolikim mjestima gdje se posebno štuje Majka Božja, tolike milosti silaze s Neba.
(VIR: zivilko.com)

  • Makarska, Hrvaška - Svetišče Vepric - Slika 1
  • Makarska, Hrvaška - Svetišče Vepric - Slika 2